magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 24 september 2013 19:17

Äntligen dags för djupdykningen. Vi har jobbat några veckor med att lägga en faktabas om demografi. Nu ska de djupdyka på egen hand, något som efterfrågats av båda klasserna; att få planera och presentera ett eget arbete.


Mål med djupdykningen:

  • Att du ska fördjupa dig inom ett av de högst befolkade områdena på jorden (du väljer ett av de inringade områdena på kartan du fick av mig första veckan).
  • Att du ska, med hjälp av olika källor, hitta svar på varför detta område är så högt befolkat. Jag kommer att ha med mig material (läroböcker, kopierat material, eget material).
  • Att du ska träna dig på att följa en instruktion.
  • Att du ska ansvara för och göra en egen personlig fördjupning, du planerar din tid och redovisar den dag som är planerad.
  • Att du ska träna på att göra en muntlig presentation inför klassen. Övning ger färdighet!

Följ instruktionen så går det lätt – och rätt!

Arbetet görs förhand i din skrivbok/block. Jag kommer att gå runt och titta på/läsa det du gör under lektionerna och ge feedback.


1. Välj område på kartan. Jag kommer att gå igenom hur du ska tänka kring detta val. Stort område innebär inte mer jobb än ett litet område. Stort område med många länder kan innebära mer ”generaliseringar” och möjlighet att utesluta vissa länder, medan litet område kräver fördjupning inom de få länderna.


2. Följande delar ska du ha med i din djupdykning:


- I vilken/vilka klimatzoner ligger ditt område? Hur påverkar klimatet livet i ditt område? Fördelar och nackdelar.

- Vilka naturgeografiska förutsättningar/problem finns i ditt område? Vissa saker kan människan inte påverka, naturen har egna krafter och bestämmer villkoren/förutsättningarna (människan påverkar dock en hel del indirekt).

Exempel på naturgeografiska förutsättningar/problem: Inre krafter: Litosfärplattornas rörelse; jordbävningar, vulkaner, bergskedjor.

- Vilka kulturgeografiska miljöproblem finns i ditt område? (Problem som i första hand människan själv skapat)

Exempel på kulturgeografiska problem: Försurning, växthuseffekt, jorderosion/ökenspridning, svedjebruk, trängsel, kåkstäder, urbanisering, globalisering osv.

- Handel: Storstäderna i ditt område har förmodligen ett stort handelsutbyte med stora delar av världen. Vilka varor handlar man med? Vilka länder handlar man med? (Import + export) Hur påverkas ditt område av handeln tror du? Vilka fördelar och nackdelar kan du se?


- Extra utmaning:                                                 Frivilligt dyk

Ditt område är stort och består av både rika och fattiga områden. Försök att förklara hur dessa skillnader kan uppstå just i ditt område.


- SLUTKLÄMMEN: Du är på väg upp till vattenytan. Försök att summera, med hjälp av ovanstående punkter: Varför finns det så många människor i ditt område? Alla punkter har en viktig del i detta, förklara varför.

 

3. Förbered en muntlig presentation av din djupdykning. Du väljer själv hur länge du vill prata. Minst 5 min, max 15 min. Presentationen görs med stödord. Gör stödordskort. På vita tavlan kommer en världskarta att finnas, den ska du nyttja i din presentation.


Lägg upp presentationen så här:

Inledning: Presentera ditt område, ringa in det på kartan.

-  Dyket: Utgå från instruktionen ovan som du jobbat efter och presentera ditt område med en punkt i taget. Använd kartan som finns på tavlan, rita pilar, detaljer och annat till det du berättar direkt på kartan.

-  Avslutning: Slutklämmen

                              

LYCKA TILL! /Lollo

Av magisterlollo - 6 september 2013 23:30

Idag har vi haft ett trevligt geografiprov. Ett traditionellt sådant (om det nu finns traditionella prov och icke traditionella). I min värld - ett traditionellt. Ett kartprov där eleverna fick en världskarta och därefter uppgiften att markera:

- Världsdelarnas gränser och världshav

- Ekvatorn, 0-meridianen, väderstreck

- Viktiga bergskedjor, bergstoppar

- Vattenområden, floder

- Ökenområden

- Länder, städer


De hade själv valt ut vilka objekt de skulle ha med på sin karta, detta gör att jag nu sitter med 50 olika världskartor med helt olika upplägg och struktur. Men det är en del av tjusningen att se hur eleverna hanterar uppgiften att själv fylla en karta. Detta var upplägget för år 7 - våra 8:or ritar egna världskartor.


Detta blev någon form av av grundläggande namngeografisk orientering och jag har bedömningsunderlag för ett av kunskapskraven; världsdelarnas namngeografi.


Jag vill att proven ska vara trevliga. Jobbar hårt för att eleverna ska vara avslappnade och känna sig trygga.


Så nu har jag jobbat traditionellt - därför bli resten av geografikursen för åk 7 mer galen. Vi har börjat jobba med klimatzonerna och eleverna ritar tankekartor till de olika zonerna. Nästa fredag ska vi ha elevaktiv genomgång med hjälp av dessa tankekartor. Därefter tar vi nästa steg; Varför har vi olika klimatzoner? (Här kommer jordens lutning och luftens rörelse in i bilden). Efter det kommer ytterligare en aspekt; Klimatförändringarna med fokus på växthuseffekten. Hur påverkar den de olika klimatzonerna?


Men nu är det helg!

/magisternAv magisterlollo - 12 augusti 2013 21:35

En ny termin är igång. Jag kickstartar med att åka till Söderhamn och föreläsa för lärare årskurs 1-6. Två pass a två timmar. Ett pass på fm och ett på em. Det blir samma föreläsning som i Umeå - med ett extra tillägg där jag tänker visa lite av mitt arbetsmaterial och mina elevuppgifter/examinationer. Därtill vill jag hinna med en frågestund.


Efter denna föreläsningsdag är det så dags att dra igång planeringen och revideringen av höstens kuser för mina två sjuor och två åttor. Jag har en hel del idéer som jag vill prova och jag tänker ändra upplägg på flera av mina kurser. Dels har eleverna kommit med synpunkter och återkoppling, dels har jag själv några metoder jag vill prova. Ska bli spännande och se vilket utfall det ger. Ännu är det inte färdigplanerat i mitt huvud så jag får återkomma med mer konkreta exempel senare.


Till skillnad från andra somarar har jag inte tänkt skola på lovet. Det känns som ett sundhetstecken! Jag vill jobba som lärare hela livet och kommer att jobba lagom så att jag orkar hela vägen. Dessutom tror jag att mitt sätt att jobba på egentligen är mindre tidskrävande än andra sätt. Jag är inte där ännu, så fel att skriva så, men jag vill utveckla metoder som gör läraryrket "lagom". Det svenska begreppet lagom är svårdefinierat, det är därför jag använder det. Jag är SO-lärare och vill gärna vara lite flummig och så där lagom konkret ;-)


/magister lollo


 

Av magisterlollo - 2 juni 2013 23:19

Det spelar ingen roll hur mycket jag än tycker om mitt jobb - sommar är alltid sommar och sommarlovet är alltid lika efterlängtat och kommer alltid att vara det. Läraryrket blir inte detsamma utan skolavslutningarna och skolstarterna. Imorgon skickar vi in betygen och mina är redo sedan några dagar tillbaka. Nu återstår tre skoldagar innan det blir långhelg. Jag ägnar dessa tre dagar åt utväderingar tillsammans med mina klasser. Därefter går vi in på skolavslutningsveckan med allt vad den innebär; utomhusbad med arbetslagets elever, mentorsdag på Södra berget,Höglundalopp och självaste avslutningsdagen med 9:ornas avslutningsfika, kyrkobesök och "den blomstertid..."


Lagom till betygen är satta har äntligen HittaUt kartorna kommit. Vad kan väl passa bättre än att nu ägna kvällarna åt att plocka checkpoints? Jag startade idag! :-) Checkpointsen finns ute till oktober typ. Det innebär att dessa kommer att nyttjas aktivt i min geografiundervisning till hösten!

 


/magisterlollo

Av magisterlollo - 19 maj 2013 22:45

Så går vi då in i de två sista intensiva arbetsveckorna. Samtliga sjuor har ett avslutande prov kvar. 7A och 7B geografi, 7E och 7F religionskunskap. Geografin fick jag lägga upp på ett nytt sätt, mest för att vi hade så lite tid men ändå ett ganska omfattade innehåll. Jag löste det genom att vi, under kursens gång, jobbat med tre större frågor, frågeställningarna har präglat såväl lektionerna som läxorna, och samma frågor dyker upp på provet.  Kan kanske låta oproffsigt, men det tycker jag inte med tanke på frågornas kvalitét. Frågorna ger utrymme för såväl faktainnehåll som analys. Frågorna lyder:


1. Vad kännetecknar de olika klimatzonerna (natur, väder, djur, människor) och vart är zonerna placerade på världskartan?

2. Varför har vi olika klimatzoner?

3. Hur påverkas de olika klimatzonerna av dagens miljöproblem?


Eleverna har fått träna på att skriva svar på frågorna och de har även fått bedöma varandras svar - vilket då öppnat för en betygsdiskussion. Vilken nivå ligger svaren på? Vad är skillnaden mellan ett E och ett C svar? Eleverna är bra på detta, oftast har de en bra känsla för vad som är godkänt och inte, och vad som är hög nivå och vad som är lägre nivå. Jag hoppas på att det går lätt att göra en betygsbedömning av detta. Frågorna är kopplade till några av kunskapskraven och jag har klart för mig vad som krävs för respektive betyg. Blir en spännande vecka!


/magister lolloAv magisterlollo - 1 maj 2013 23:15

Long time no see. Vårterminen har rullat på i en väldig fart. Föreläsningen i Umeå gick mycket bra! Konferensen erbjöd många spännande didaktiska diskussioner. Därefter fick sig privatlivet en svacka när en av mina vänners sambo plötsligt lämnade jordelivet. Sådant får en att stanna upp och fundera på vad som är viktigt på riktigt.


Från det enda till det andra, från det sorgsna till det glada. I samma veva dyker en jobbrelaterad utmaning upp. Otroligt kul att mitt hårda arbete har gett resultat och att det jag upplever just nu är lite av en lyx. Jag sa till en av mina chefer att för mig kännetecknas en bra lärare av att vilja utvecklas och klättra mot nya höjder. Jag kommer gång på gång på mig själv att hela tiden vilja utveckla mitt tänk. Jag bedriver en lektion, utvärderar den automatiskt och går sedan in i nästa klass med reviderat tänk.


Jag besökte mitt ena vägval i veckan och producerade idag en läxa med inspiration från vägvalet. Det tyder på att det ständigt pågår en process i min hjärna. Jag befinner mig nu i ett vägskäl och jag måste välja väg. Oavsett vad jag väljer så vet jag att resultatet kommer att bli bra. Vägarna ser olika ut, men båda innehåller sådant jag vill ha. Därför gör det mitt vägval ännu svårare. Att välja mellan två bra vägar är ju betydligt svårare än att välja mellan en bra och en dålig. Nu förstår ni varför jag aldrig blivit någon elitorienterare! ;-)  


/magister lollo

Av magisterlollo - 10 april 2013 23:39

Ska bli så härligt att åka iväg på konferens i två dagar till gamla studiestaden Umeå. Både för att förkovra mig och lära mig massor om formativ bedömning, men också för att träffa en gammal studiekamrat som jag ska bos hos. Förmodligen får vi den längsta kvällspromenaden jag någonsin gjort i Ume eftersom jag ju vill se allt som jag såg som student, dvs: Nydalasjön, IKSU, Universitetet... Berghem och Rågången 9 kan jag skippa =P (min gamla vackra bostad) om vi inte hinner. Hur som helst, ska bli roligt. Var längesen jag var i Umeå nu och överhuvudtaget längsedan jag var på konferens. Känner jag mig själv kommer jag att få blodad tand av att föreläsa.

Av magisterlollo - 6 april 2013 21:33

Jag har haft ett superskönt påsklov. Totalt jobb-bortkopplad. Så pass att veckodagarna snurrat runt i huvudet och jobbtänket har varit långt bort. Nu kommer samma känsla som efter ett sommarlov; hur var det nu man gjorde när man undervisade? :-) Det brukar ge sig, om inte annat får eleverna lite extra skoj första veckan - och det kan jag lätt bjuda på.


En veckas arbete, sedan drar jag till Umeå för att föreläsa på Skolportens arrangemang "Bedömning för och av lärande". Ska bli riktigt spännande och lärorikt. Häftigt att göra något jag aldrig gjort förut. Att prova nya vidder av läraryrket. Ännu är jag inte nervös, förmodligen blir jag det på tåget upp men det brukar bara generera ännu bättre prestation.


Försöker få igång jobb-tänket. Finns en hel del att göra veckan som kommer. Eftersom min planeringstid ligger på måndagar måste jag nästan kicka igång mig själv imorgon söndag så jag är igång på måndag.


Känner mig utvilad och ser fram emot kommande veckor. Tycker att jag lärt mig att anpassa mig efter läget. Veckorna som är kvar är mycket splittrade, allt från NP till lov och andra schemabrytande aktiviteter. Försöker få min undervisning att passa in i splittret utan att för den skull pressa eleverna och mig själv till det yttersta. Gäller att hitta balans och inse att allt inte hinns med - även det är en del av läraryrkets konst. Att finna lugn i stressen.


/magister lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se