magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 3 december 2013 21:09

Två veckor kvar till historieprov. Har börjat fundera. Detta ska bli mitt bästa prov hittills i historia. Jag har provat många varianter och framförallt upplever jag att de tagit för lång tid och blivit för omfattande. Det ska ingå i min profession att kunna göra genomtänkta prov som eleverna klarar på en timme och som ändå testar mot kunskapskraven och samtliga betygsnivåer. Jag har en idé som jag ska testa. Jag tänker inte göra som Skolverket och gå in för att testa av allt, det finns inte på världskartan och det är synd att Skolverket sätter ribban där. Kanske därför som NP blir så ofantligt övermäktiga både för elever och lärare. Vi har jobbat med Renässans, Upplysning samt Amerikanska, Franska och Industriella revolutionen och fokus har legat på orsaker och konsekvenser till dessa epoker. Nu ska provet testa detsamma. Vi får se hur det går, jag har en plan och jag tror den blir bra. Mitt fokus denna gång ligger alltså på att avgränsa frågan/frågorna så att eleverna klarar detta på drygt en timme. Viktigt ändå att uppgiften ger eleverna möjlighet att utveckla djup i sina resonemang. Där ligger min utmaning!


/magister lolloAv magisterlollo - 26 november 2013 23:00

Halvvägsfeedback till 20 elever - check. Hur ser läget ut? Vad är nästa steg? Hur gör eleven för att nå till "nästa steg"? Ofta handlar det om att utveckla sina analysmetoder. Det är sällan faktabrist som är problemet (och är det så är det faktaplugg som gäller - vilket är relativt enkelt att instruera en elev i) oftast handlar det om att hjälpa dem att utveckla sina analyser ett steg till. Det är inte det lättaste som lärare att på ett begripligt sätt förklara för hur man utvecklar sina analyser. Men för varje gång jag ger feedback känner jag att jag blir tydligare och tydligare. Men även denna gång kommer förmodligen många elever att fråga "Hur menar du nu?" :-)


Vi har jobbat med samhällskunskap i ca fyra veckor, vi har fyra veckor kvar. Denna feedback skall användas för fortsatt utveckling. Så här kan det se ut (texten delvis lite manipulerad):


______________________________________________


Du har god förståelse för begreppen och dess innebörd. Du ger några exempel på hur begreppen kan hänga ihop med varandra och hur ett begrepp kan leda till ett annat begrepp. ("Det leder till... som leder till...")


Uppgiften ”Gott och blandat” testade din förmåga att använda begreppen i ett nytt sammanhang. Vi har övat mycket på att göra analyser med hjälp av "Spindelnätet" och "Den röda tråden" under lektionerna, men uppgiften ”Gott och blandat” var helt ny för dig, vilket en provuppgift också ska vara. Du visar att du kan göra några kopplingar mellan begreppen och godispåsen, bra!


Med underlag från lektionerna (diskussioner och elevaktiva genomgångar) och ditt prov bedömer jag att dina analyser ligger på X-nivå. (På de kunskapskrav vi jobbat med, krav 1-2).


Nästa område är massmedia. Du kan redan nu börja klura på hur massmedia påverkar och påverkas av människors kultur och identitet. Här ska du lägga fokus på att utveckla dina resonemang ytterligare, vara övertydlig när du förklarar hur massmedia påverkar samhället och vad det kan leda till… som i sin tur leder till… osv. Konsekvenstänk!

Av magisterlollo - 21 november 2013 22:46

Positiv, spontan, feedback från gamla elever. Oplanerade möten, det är då det händer. När man minst anar det. Jag får höra vad som är bra med min undervisning - tydlig återkoppling med utvecklade redogörelser.  Sådant jag också tjatar om mycket, att man ska förklara varför man tycker något är bra. Inte bara säga bra. Jag har inte bett om det, det kommer ändå. Sådana här stunder gör bara att man älskar sitt jobb så mycket! All tid man lägger ner ger resultat och resten av dagen går man runt och ler och känner vilket härligt yrke man har. Och det smittar ju av sig på mina nuvarande elever :-)


Ni som inte känner mig får inte tro att jag bara gottar mig i positiva utlåtanden. Mina elever utvärderar alltid min undervisning och jag kräver alltid konstruktiv feedback på det vi gjort. Sen är det alltid roligt att få positivt såklart, men det är nog väldigt farligt att bara gå på + hela tiden. Då tappar man utvecklingspotentialen.


  --> Så har jag känt mig idag! (Av flera olika anledningar, inte bara ovan nämnda).

Btw: Så kommer snart min blogg att få sig ett rejält lyft med proffs-bilder från verkligheten. Jag har haft en fotograf med mig i klassrummet (obekvämt -javisst!!) och jag ska få några av bilderna. Kul att äntligen få bilder på sig själv IRL i klassrummet/skolvärlden! Därtill blir det ett reportage i tidningen, vilket känns riktigt kul! Jag var nervös inför journalist/fotograf-besöket men det gick fint. Eleverna skötte sig också väldigt bra.

Av magisterlollo - 31 oktober 2013 16:55

Det är jobbigt att läsa denna bok, jag får alldeles för mycket idéer.    Idéer jag just nu känner att jag inte orkar processa. Vilket lyxproblem, jag vet. Otroligt bra bok, lättläst och många klockrena tips. Boken ger också stöd för att formativ bedömning är effektivt, något som jag själv redan märkt - men man vill ju att fler ska få uppleva det! Boken lägger inte fram summativa mätningar som något som är mindre bra, utan man ser en balans mellan båda typerna av bedömningar - samt trycker på det faktum att en summativ mätning även kan ha ett formativt syfte. Något jag redan provat med lyckat resultat.


Jag känner igen mig i mycket av det som skrivs, saker jag läser om som jag redan gör - men då börjar min hjärna att utveckla nya strategier och idéer utifrån mina tidigare erfarenheter, och så rullar det på så där. Saker jag läser om som jag inte provat blir jag direkt sugen på att prova, men jag lugnar mig ett tag. Jag har redan stoppat in lite nyheter (utveckling av tidigare metoder) i den undervisning som startar efter höstlovet, jag vill inte ha mer nytt just nu.


http://www.adlibris.com/se/bok/att-folja-larande-formativ-bedomning-i-praktiken-9789144083698


Nu ska jag ha tre dagars ledighet!

/magister lollo

Av magisterlollo - 24 oktober 2013 22:11

Nu har jag äntligen tömt min gamla "lek-låda" som jag fram till 27 års ålder haft som verktygslåda. Jag har införskaffat en större och bättre låda och kan nu använda min "lek-låda" till ANALYSVERKTYG.


 

Jag ska plasta in analysverktyg som eleverna kan plocka och nyttja i undervisningen. Jag börjar med historia, men tanken är att den ska användas i alla SO-ämnen.


/magister lollo

Av magisterlollo - 21 oktober 2013 18:39

Man ska väl vara lite försiktig med att dra slutsatser utifrån elevresultat. Sådant kan ju bero på mycket. Men nu vill jag helt klart påstå att det arbete jag och mina två sjuor gjort på området "Klimatzonerna" har gett resultat. Jag märker när jag läser deras avslutande prov att den process vi haft med bedömningsträning har gett resultat. Resultatet blev: Utvecklade analyser, genomtänkta texter, övertydliga förklaringar. Alltså: Djupare förståelse. Det visar att arbetsprocessen var mödan värd. Jag kan jämföra med förra året då jag inte alls lade upp kursen på detta sätt. Innehållet var detsamma, huvudfrågeställningarna identiska, men vi hann inte öva och träna bedömning. Extrem skillnad blir det. Jag märker att eleverna har tagit till sig av den feedback de fått under processen. Jag är en stolt lärare idag!


Dagens citat "Det är vägen som är mödan värd". Så rätt!

/magister lollo

Av magisterlollo - 18 oktober 2013 16:53

Denna vecka har mina sjuor haft geografiprov. Ett prov som jag personligen är väldigt nöjd med eftersom det på ett bra sätt testar mot kunskapskraven. Jag känner också att vi haft tid att bearbeta de olika kraven ordentligt och eleverna har övat på att bedöma varandra, allt för att få kunskap om vad som krävs för olika nivåer. Jag är övertygad om att detta främjar elevernas kunskapsutveckling.


De två sista veckorna av geografikursen har jag varit extra noga (mer noga än vad jag brukar) med att eleverna fått träna på att skriva texter på olika betygsnivåer, bedöma varandra och ge feedback, fundera på vad som krävs för att texten ska nå nästa nivå, osv. Jag märker att denna process har utvecklat elevernas tänkande. För att få svart på vitt får eleverna utvärdera, jag vill veta hur de ser på sin kunskapsutveckling och om de anser att mitt sätt att jobba på har hjälpt dem att nå längre.


 

Prov. Om det framkallar stress? Javisst. Mitt mål är att eleverna ska känna att det är roligt att visa vad man kan. Har man deltagit aktivt i kunskapsprocessen (som i detta fall var ca fem veckor) så klarar man ett summativt prov galant. Eleverna ska också veta att den summativa mätningen inte är viktigare än processen. Samtidigt kan det vara nödvändigt att få en sista chans att visa upp sådant man lärt sig och utvecklat med hjälp av processen.

Av magisterlollo - 6 oktober 2013 21:52

Äntligen är det dags! Redovisningarna av åttornas Djupdykning börjar imorgon och pågår hela veckan. Jag har följt dem i processen och vet att resultatet blir bra. Jag vet att det här med att redovisa inför klassen framkallar en hel del nervositet, vi har pratat en del kring det och hur viktigt det är att utmana sig själv och våga det där lilla extra. Det är ju faktiskt utmaningar som utvecklar individen. Sen måste man alltid se till sig själv först och fundera kring vilken nivå av utmaning som är lagom, alla ska ha samma utmaning även om utförandet blir olika. 


Jag ser fram emot att få lyssna till 50 djupdykningar!

På återseende,

/magister lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se