magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 10 februari 2014 22:54

Det brukar inte vara så svårt. Vi får se om jag lyckas imorgon. 8A och 8B får avgöra det :-) Har konstruerat ett eget mini-läromedel om olika typer av regeringar. Använder regeringen 2006-2010 samt 2010-2014 som exempel, eftersom de visar på att en koalitionsregering både kan vara en majoritetsregering och minoritetsregering.


Läroboken är dålig på just denna bit, av många olika anledningar som jag inte orkar gå in på. Den rör till det. Det hoppas jag att mitt mini-läromedel inte gör, men man vet aldrig... imorgon får vi se!


Ett smakprov nedan:


 

Av magisterlollo - 2 februari 2014 21:16

Historiekursen i åttan. Minst sagt häftig upplevelse. Eleverna har gjort utvecklingsresor. Precis som Columbus upptäckte Amerika så har åttorna upptäckt den historiska analysen. Åttorna är, vid det här laget, rätt så trötta på mitt tjat om Den Röda Tråden. Men att de nu har lärt sig att se historien som en enda lång utvecklingslinje, är det ingen som helst tvekan om. Orsaker och konsekvenser har varit fokus. Ser man dem, ser man också utvecklingslinjen. När väl analystänket sitter så krävs det "bara" att plugga fakta, sedan är man i hamn. Har man väl startat sitt analystänk och jobbar aktivt med det, så har man också förutsättningar för att utvecklas.


Vi hade både ett skriftligt och muntligt prov på Den Röda Tråden. Även här gjorde jag intressanta iaktagelser. Proven kompletterade varandra. Det skriftliga gjordes på hösten och det muntliga på våren. Det skriftliga handlade om Europa (ja, lite utanför Europa också), medan det muntliga handlade om Sverige. Men eftersom man, på det muntliga, hela tiden skulle förklara hur Sverige påverkades av det som hände i Europa (Renässansen, Upplysningen och de tre revolutionerna) så fick man även med det Europeeiska perspektivet. Detta var perfekt eftersom man då kunde komplettera och rätta till saker man missat eller inte var helt nöjd med på det skriftliga provet. (Eleverna hade fått utförlig feedback efter det skriftliga provet, just för att kunna utvecklas vidare).


Därtill så går det lätt att bedöma en elevs förmåga att analysera när de hela tiden ska koppla till "Hur Sverige påverkades..." och samtidigt se en Röd Tråd. Återigen också tydligt hur viktigt det är att jobba både muntligt och skriftligt, eftersom alla elever är olika och har olika förutsättningar vid muntligt respektive skriftligt. Jag lovar, att utan det muntliga provet hade betygssnittet varit lägre. Läskigt att inse, men viktig lärdom. Visst följer man eleverna muntligt på lektionerna, men det är inte alltid man får tillräckligt på fötterna från lektionerna. Ibland krävs en muntlig examination som alla gör.


/magister lollo

Av magisterlollo - 20 januari 2014 22:57

Jag och mina två sjuor har (snart) betat av de muntliga lägereldsproven. Inspiration från Hagakollegan som kör ett liknande koncept. Halvklass blev det. Ca 10-12 elever åt gången. Ett avlångt, hemtrevligt bord med många tända ljus. Nedsläckt i klassrummet. Avslappnat och spänt på samma gång. Eleverna fick en lapp var med ett antal begrepp som de dels skulle förklara, dels "sätta ihop" till ett spindelnät. Med spindelnät menar jag att dra streck mellan begrepp som hör ihop med varandra. Ju bättre du förklarar strecket du dragit mellan två begrepp, desto bättre analys (förmodligen!). Sedan kan många begrepp hänga ihop med varandra, därav termen "Spinelnät". Det blir ett enda trassel, och det är det som är meningen.


Gjorde en liten enkätundersökning (handuppräckning med huvudet i bänken) i slutet med några av grupperna, för att få koll på hur eleverna upplevde att ha prov muntligt. Precis som med allt annat i skolans värld (och resten av världen också!) så varierar det stort huruvida eleverna föredrar muntligt eller skriftligt. Vissa elever upplever mer stress och nervositet vid muntligt, andra mer vid skriftligt. Återigen får jag bekräftat hur viktigt det är att alltid jobba varierat och att examinera på olika sätt. Du kan inte bara examinera skriftligt, och heller inte bara muntligt. Du måste blanda.


/magister lollo

Av magisterlollo - 20 december 2013 23:38

Så här sent på skolavslutningskvällen summerar jag terminen på följande sätt:


- Extra utvecklande (Hållit föreläsningar om BFL i Umeå, Söderhamn och Sundsvall)

- Nya metoder (Hittat ytterligare metoder för att effektivisera undervisningen, dvs. mer muntligt --> mindre skriftligt --> Tidseffektivt).

- Bästa terminen arbetsbelastningsmässigt (Jobbat i snitt mina 46 timmar per vecka). Mått fint hela hösten, känt mig pigg och fräsch. Tänker att träningen kan ha bidragit till detta. Men även att jag vet hur jag ska prioritera bland mina arbetsuppgifter. Det har jag väl vetat hela tiden egentligen, men jag har gärna velat vara lite extra duktig. Det ligger lite i yrkets natur att vara lite extra duktig. "Fröken duktig". Men när en lärarkompis, för två år sedan, sa till mig: "Är det duktigt att inte klara av sitt jobb på avtalad tid?" Fick jag en tankeställare. Det är snarare duktigt att klara av sitt jobb inom de ramar man har. Då kan man känna sig nöjd! Dessutom kan jag inte bidra med något alls om jag skulle bli utbränd. Och det är ju bidra jag vill!


Jag tror att alla människor i alla yrkeskategorier kan jobba mer än de har betalt för, om de vill. Så ser det ut i dagens samhälle. Det bästa man kan göra är att lära sig hantera arbetsbördan, oavsett yrke. Sen är det givetvis tråkigt att vi lärare inte räcker till så pass som vi borde. Men vi ska inte jobba mer för det, utan vi ska jobba den tid vi har betalt för och sen får andra ansvara för att ge oss de resurser som vi inte har och som faktiskt behövs.


Med dessa ord säger vi:

GOD JUL!


/magister lollo

Av magisterlollo - 17 december 2013 23:31

Har aldrig upplevt en höst så här lätt, pigg och fräsch. Jag vill tro att det är min hårda träning som gett resultat. I höst har jag verkligen kunnat träna på så mycket som jag vill. Det har blivit stenhårda intervaller och gympa/Tabata med orienteringsklubben (SOK), egen löpträning två ggr i veckan och nu också skidåkning. Detta är inte en självklarhet eftersom jag har en reumatisk ryggsjukdom. Det gäller att hålla kroppen i trim och träningen på bra nivå, samt strech förstås. Det tar tid, men det ger resultat.


Tycker därtill att jag har hittat balans i läraryrket.   

 

/magister lollo

Av magisterlollo - 11 december 2013 23:33

Jag gillar inte det uttrycket. Därför försökte jag med alla mina krafter diskutera detta idag med en klass. Vad menar eleverna med att sänka sig? Jo, givetvis - att få ett sämre betyg än sist.


Då är det mycket viktigt att tänka på: Kraven ökar med ökad ålder. Dvs. en elev som håller en jämn prestationsnivå under 7:an, 8:an och 9:an kommer förmodligen att sänka sig betygsmässigt. Prestationsmässigt är det ingen sänkning, samma nivå hålls ju. Men eftersom det krävs mer för ett visst betyg i 8:an, än vad som krävs i 7:an, så blir det en sänkning av betyget.


Anta att Kalle har betyget C i år 7. Då krävs en positiv utvecklingskurva för att behålla det betyget i år 8. Kalle kan inte ligga på samma nivå som i 7:an, han måste göra en utvecklingsresa för att få sitt C.


Det gäller att kommunicera detta med eleverna så att de förstår. Särskilt eftersom kunskapskraven ser likadana ut i år 7-9. Men vi är beordrade att tolka dem utifrån respektive årskurs. Dvs. vi ska inte kräva lika mycket för ett E i sjuan som vi kräver för ett E i 9:an.


Slutligen tycker jag inte att betygen är viktiga men nu när de finns så får man försöka kommunicera det på ett så bra sätt som möjligt till eleverna. Ämnesmatriserna kan i alla fall ge eleven inblick i hur läget ser ut och framförallt, om man är på väg mot eller redan har, ett visst betyg.


/magister lollo

Av magisterlollo - 7 december 2013 17:42

Nu är det inte långt kvar innan ett välförtjänt jullov stundar, vi avslutar såklart med ett juligt historieprov jag och mina åttor! 

 

Det är sällan jag jobbar på helgerna numera (plus i kanten till mig), men till veckan är det fullt upp med Julton och jultonsövningar så det var rätt skönt att få klart detta nu. Tänkte även skriva in geografibetygen imorgon på SPW.


Trevlig andra advent till alla mina läsare!

/magister lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se