magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 16 juli 2014 21:08

Jag bryter trenden fullständigt. Jag skriver ett orienteringsinlägg istället för ett SO-inlägg. Lite crazy ska det ju vara på en blogg så här i sommartider. Årets OL-höjdpunkt stundar, O-ringen, det spritter i hela mig! Jag har provkört kroppen på både södra och norra berget och den svarar så bra. För den som undrar så är det inte så himla självklart att min kropp fungerar som den ska, jag har en reumatisk ryggsjukdom som gör mig stel och spänd i musklerna. Jag har lätt att utveckla inflammation i leder och muskler. Genom träning och regelbunden stretch kan jag dock hålla kroppen i rätt så bra skick och så hoppas jag att det får fortsätta! :-) Det är den medicinen som jag fått - träning och stretch! Underbart. Tänk om det varit tvärtom... "Du får INTE träna...!!!" 


Under läsåret har det flytit på så otroligt bra med träningen och det har även avspeglats på livet som helhet. Jag har mått jättebra och känt mig pigg och fräsch. Därtill har träningen gjort mig ännu mer avslappnad och harmonisk. Trots att man inte alltid somnar direkt efter ett hårt intervallpass så har jag ändå känt mig oförskämt pigg på jobbet dagen efter. Träning gör verkligen mirakel för såväl kropp och knopp! 


Därför känns det extra kul att ställa upp i O-ringen. http://www.oringen.se

Titta så fin terräng det ser ut att bli:

Magister Lollo önskar alla läsare en fortsätt trevlig sommar! Lite smått börjar jag längta efter jobbet och mina elever och kollegor. Men vi vilar i några veckor till så vi är riktigt laddade sen!

 

/MagisterLollo

Av magisterlollo - 9 juni 2014 21:30

Vi har TEMA-dagar så här i slutet av terminen. Temat är kultur och identitet för både åk 7 och 8, men med lite olika fokus. Varje årskurs kör var för sig, eftersom jag är mentor för en sjua blir det naturligt så att man "fastnar" i sjuans korridor. Har dock försökt ta mig upp till åttorna och kika lite också, jag undervisar trots allt lika mycket där som i sjuan. Det är helt klart fullt SO-fokus (annat vore konstigt med tanke på temats karaktär) på många av grupperna i åttan, så imorgon ska jag smyga in på några redovisningar. Det är resor till olika världsdelar, religioner och kultur, väckelse, jordanreligioner, 1600-tal, vikingatid, kläder. Ja ni hör ju! Rena drömmen för en SO-lärare! Det är också så kul när eleverna söker upp en och vill ha SO-hjälp och SO-tips. :-)


Jag blir inspirerad av åttornas kreativitet och tänker att jag ska dra nytta av detta i höst i åk 9. Jag ska försöka få ihop lite ämnesövergripande arbete och låta eleverna göra något mer kreativt. Jag vet att de vill. De efterfrågar ofta sådant i utvärderingarna, det gäller bara att hitta former för det så att jag får precis lika bra bedömningsunderlag som vid en annan mer uppstyrd examiniation. Men även ett större arbete kan man ju styra upp i smådelar och bedöma. Tvärgruppsredovisningar är exempelvis toppen i detta fall. Man jobbar med sin grupp fram till redovisningen men på redovisningen är man ensam från sin grupp. Denna redovisningsform använder jag mig ofta av - med gott resultat både för eleverna och för mig när det gäller bedömningsunderlag.


Får hitta på nåt skoj i höst med niorna! Liksom knyta ihop säcken, åk 1-9! Alla SO-ämnen hänger ihop, förr var det mer självklart när man satte samlingsbetyg. Nu börjar vi dela upp det lite för mycket tycker jag. Å andra sidan var det nog klokt så här i början när man var nybörjare på nya betygssystemet, nu börjar tänket sätta sig för mig och då kan jag våga mig på lite ämnesövergripande tänk. Även om jag sätter betyg i respektive SO-ämne kan jag ändå jobba ämnesövergripande, det spelar ju ingen roll.


/magistern

Av magisterlollo - 1 juni 2014 16:54

Som vanligt kommer min inspiration när jag minst anar det. Kanske är det just därför, jag anar det inte, då kommer den. Man tror ju inte att den ska komma dagen efter man har klickat i 300 betyg och sommarlovet är på intågande.


Allt började med lite inläsning aav samhällskunskap åk 9, samhällsekonomi. Vi har eventuellt en ny upplaga på ingång, så vi är "tvungna" att kolla lite i den för att se om vi gillar den. Jag tyckte upplagan kändes bra, den inspirerade mig :-)


Jag började därmed att klura lite på nians kurs och vad passar väl bättre då än att gå tillbaka och kika på universitetsmaterialet. Jag plockade fram mina gamla böcker i nationalekonmi och den blytunga överfulla pärmen märkt "Samhällskunskap 1-40p". I den hittade jag en egen sammanfattning av en hel kursbok. Jag har alltså sammanfattat kapitel för kapitel. Kurvor och formler. Diagram. Texter. Jag har använt olika färger, pedagogiskt och organiserat. Vem blir inte inspirerad av det?


Jag kan inte annat än imponeras över min ambitionsnivå på "den tiden". Här kommer lite bilder då, men VARNING: Du kan bli inspirerad. I alla fall om du gillar samhällsekonomi!


           

Annars har jag känt mig lite mindre inspirerad under vårterminen. Jag älskar mitt jobb, det handlar inte om det. Det handlar om att hela tiden få en massa nytt tänk, nya idéer, det är för mig inspiration. Men för att få nya idéer måste det också tillslut hända nya saker på arbetsplatsen. Man måste få input. Möta nya människor, möta nya utmaningar. Den som är van att vara inspirerad, vilket jag är, är också van vid att det ska hända nya saker. Nya utmaningar som leder till utveckling. Det är då jag utvecklas och når min fulla potential. Om jag inte får utmaningar riskerar jag att bli lite understimulerad. Därför var det extra kul idag att känna hur inspirationen kom tillbaka. Jag fick en massa tankar och idéer kring hur jag kan lägga upp kursen för åk 9. Hur ska jag lägga upp den för att eleverna ska ta till sig den på det absolut bästa sättet? DET är en typisk inspirationstanke!


/magister lolloAv magisterlollo - 13 maj 2014 22:14

Nu är vi inne i det sista rycket. De sista examinationerna för samtliga klasser, nationella prov i åk 9 (samhällskunskap blev det!), utvecklingssamtal och betygssättning. Det är skön känsla nu i klasserna och på skolan. Snart kommer min nästa krönika ut (den sjätte!), den handlar om hur ett leende smittar och hur jag märker av det i min undervisning. Det handlar om att ha roligt och se positivt på livet och livets utmaningar. Det stämmer bra in på känslan som jag har inom mig just nu.


Krönikan hamnar här (inom kort): http://www.lararnasnyheter.se/personer/lollo-rohden


Maj månad bjuder på en mängd utmaningar, som jag skrev ovan. Jag har förberett mig väl inför maj månads arbete. Aktivt tänkt till innan, har inte alltid gjort så men nu börjar det faktiskt fungera riktigt bra. Att jobba lite mindre i början av terminen för att jobba mer i slutet istället. Det är svårt att inte jobba mycket i slutet, det blir naturligt så eftersom betygen ska sättas vid terminsslut. Genom att köra många muntliga examinationer nu i slutet bereder jag plats och tid för rättning av de nationella proven.


Ibland blir jag lite irriterad när kompisar tittar på mig och säger "åh jag har hört hur jobbigt ni lärare har det och hur mycket övertid ni jobbar". Jag svarar alltid att mitt yrke inte är mer jobbigt än någon annans och att jag inte jobbar mer än jag har betalt för. Jag är av den bestämda åsikten att mitt arbete inte är mer betungande än någon annans. När jag samspråkar med andra yrkesutövare och hör om deras vardag får jag det ofta bekräftat. De flesta yrkesverksamma idag, oavsett yrke jobbar hårt, det krävs att man ska leverera. Så ser det ut i samhället och det är knappast unikt för läraryrket. Vi har istället fördelar som andra inte har (om man är ferieanställd), t.ex att vi är bundna 35 timmar/veckan till arbetsplatsen och kan jobba på valfritt ställe resterande tio timmar. Hur många kan det? :-)


Min syster jobbar numera på Ambulansen (apropå yrkesperspektiv!) Stolt storasyster är jag!


Det gäller att fokusera på rätt saker - och jag lägger fokus på det som är positivt!

Om det kan man läsa i min krönika... snart!


/magister lollo

Av magisterlollo - 25 mars 2014 14:40

IDOL-GLÄDJE i klass 7E!

Resultatet av frågan jag ställde till klassen: "Ni vet att jag har en blogg och att jag älskar Facebook. Vilka ställer upp på en äkta PR-bild för IDOL-Historisk analys?" 


 

Pressen som släpper efter genomförd redovisning!


/magister lollo

Av magisterlollo - 24 mars 2014 14:22

IDOL-Historisk analys har startat och pågår hela veckan! Mina 7:or är så duktiga och jag blir näst intill tårögd när jag hör och ser dem agera IDOL-jury åt varandra. Deras kompisbedömningar är så fina, positiva och konstruktiva! IDOL går under parollen "Utmaningar utvecklar". Detta har jag redan sett flera goda exempel på. Tillsammans hanterar och delar eleverna den nervositet och press som många känner inför att tala. Eleverna sköter denna träning bra, jag tjatar så om att detta är just träning. Det är ingen lärare som förväntar sig att man ska kunna prata inför klassen, man går i skolan för att utvecklas och detta är en av sakerna vi tränar. Här kommer lite bilder från dagens IDOL-studio.


Mr Pumkin finns med som moraliskt stöd längst bak i klassrummet på en hylla. Några elever undrade vart man skulle fästa blicken om man inte ville kolla på mig, juryn eller publiken. Vilken tur att herr Pumpa stod i arbetsrummet. I två års tid har han bara stått där. Nu kom han till använding! :-)


                

//Stolt lärare

Av magisterlollo - 18 mars 2014 23:15

 

Mina åttor debatterar hela veckan. De har i grupper gjort egna partier. Uppgiften de fick förra veckan gick ut på att ta ställning i ett antal aktuella samhällsfrågor utifrån partiets ideologi (miljö, ungdomsarbetslöshet, skola). Denna vecka debatterar de i tvärgrupper, dvs. de är ensamma från sitt parti och ska försvara partiets åsikter/ideologi. Det går hett till kan jag säga! Massor av energi. Själv agerar jag debattledare!

Av magisterlollo - 7 mars 2014 22:57


 

IDOL-Historisk analys kommer inte endast att genomföras på Höglundaskolan denna vår, utan även på Nivrenaskolan. Min kära fd kollega Anna-Lena ska köra samma grej med sina elever. Vi jobbade ihop på Höglunda förut men numera jobbar hon på Nivrena. Vi jobbar fortfarande ihop - på distans! Kul att någon mer kör, ännu roligare efteråt att samspråka och utveckla vidare. Har bland annat fått denna snygga affisch av henne, då jag inte tyckte min egen var lika snygg! :-)


IDOL - Historisk analys handlar om att eleven, på kort tid ska presentera sin bästa historiska analys inför publik (klassen) och en jury (eleverna turas om att sitta i juryn). Då har vi tränat på att analysera sedan v.2 så analys är eleverna bekväma med. IDOL blir finalen på kursen. Att plocka fram sin bästa analys med hjälp av feedback de fått av mig och sina klasskompisar under kursen gång. De presenterar en egen historisk analys på 5 min, men de behöver inte stå själva på scenen utan får ha en kompis bredvid sig om de så önskar. Man kör sitt eget rejs där framme på scenen, kan dock vara skönt att ha någon bredvid sig. IDOL-juryn är positiv och formativ. Eleverna kan det här med kompisbedömning.


IDOL har också ett syfte att eleverna ska träna sig på att prestera under press. Det blir en viss press att stå inför klassen och på kort tid leverera. Därav IDOL-temat. Jag pratar mycket med mina elever om att det är kul att utmana sig själv för att på så vis utvecklas vidare. Sedan måste man givetvis vara lyhörd och stämma av så att alla elever får en lagom utmaning. Ramarna kan se olika ut, det viktiga är att varje individ får en rimlig utmaning. Det är inte farligt att vara nervös, det är naturligt. Att samtala om det i klassen och förstå att det är en del av vår utveckling, att träna sig på att hantera nervositet. Nu har en av mina klasser precis hållt tal på svenskan, det är toppen - då är de uppvärmda!


Årets biljetter är klara för kopiering. Biljetterna nedan är några år gamla men ser i princip likadana ut som årets.

    //Magister Lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se