magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 31 maj 2015 18:05

"En lärare påverkar evigheten; han vet aldrig var hans inflytande tar slut". Citatet är taget ur boken Tisdagarna med Morrie. Ett klockrent citat som har funnits med mig ända sedan jag läste boken för bra många år sedan. Visst är det så! Jag påverkar evigheten och jag hoppas såklart att jag gör det positivt. Det mest fascinerande är ju att jag också har påverkats och fått inspiration av mina gamla lärare.


Om jag ska identifiera en lärdom som jag verkligen tagit med mig från en av mina gamla lärare så är det att våga utmana sig själv. Jag har själv som elev upplevt hur viktigt det är med lärare som coachar, peppar och med alla medel förmedlar att "jag tror på dig, du kan hantera det här!". Många elever hamnar någon gång under sin studietid i situationer när man tvivlar på sig själv, oftast kan det vara i samband med examinationer av olika slag. Tvivel är helt naturligt och hör livet till. Att då förmedla till eleverna att det är helt normalt att vara nervös och att man kan lära sig hantera nervositeten - ja, det känns som en av de viktigaste kunskaperna att föra vidare. Alla människor kommer att bli tvungna att ta sig igenom sådant som är jobbigt, i längden stärker det även om det i stunden kan vara jobbigt. Att hela tiden välja bort stärker oftast inte även om det i stunden kanske känns skönt och är effektivt. Som lärare är det kanske inte helt enkelt alla gånger att stå stadigt bredvid en elev som är orolig, men i de flesta fall är det helt klart värt att stå stadigt. När jag som lärare står ostadigt kommer förmodligen eleven att göra det samma.

Mina nior har börjat utvärdera. I utvärderingen frågar jag specifikt kring om det är någon speciell "Lollo-kunskap" som de kommer att ta med sig in i framtiden. Två "Lollo-kunskaper" som många elever nämner är analystänket samt att våga prata/redovisa inför hela klassen/uttrycka sina kunskaper muntligt. Jag vill att mina elever ska känna att det är roligt, spännande och utvecklande att utmana sig själv. Det känns roligt och tillfredsställande för mig att de saker som jag själv tycker att jag jobbar hårt med, främst då analys, muntlig förmåga och att utmana sig själv, också är de faktorer som eleverna själva identifierar som just "Lollo-kunskap".


Den "Lollo-kunskap" som mina elever tar med sig vidare i livet hoppas jag verkligen kommer att påverka evigheten!


/magister lollo

 

Av magisterlollo - 26 april 2015 19:36

Kikade på några gamla tentor och i en gammal bok där jag noterat provresultat från högstadiet. En enda poängjakt var det! Under min högstadie - och gymnasietid jagade vi poäng. Det var otroligt viktigt (för mig) att hamna på rätt sida om betygsgränsen. Ett halvt poäng kunde avgöra om det var VG eller MVG... Idag kan inte längre ett poäng avgöra, åtminstone inte i min undervisning. Många med mig tänker överhuvudtaget inte längre i poäng. Vi räknar inte kunskap i poäng. Det är jag glad för.


Men oavsett poäng eller ej, betygsstressen finns där ändå. Här är det viktigt att inse att betyget inte är kopplat till dig som person. Du är en fantastisk människa oavsett vilka betyg du har. Visst är det kul att få vara duktig i ett ämne som man gillar och såklart ska vi peppa oss själva till utveckling, vilket då indirekt kan leda till ett högre betyg. Men kom ihåg, det får inte bli så att betygsjakten blir ett kvitto på hur lyckad du är som människa. Förmodligen är det precis tvärtom. Du är nog betydligt mer lycklig utan betygsjakten.


Så, gjorde då poängjakt och betygsjakt mig till en bättre människa? Svar: NEJ! Jag kanske inte hade haft lika mycket kunskap, men å andra sidan hade jag förmodligen varit mer öppen för att ta in annan kunskap om livet. Sådan kunskap som man inte alltid är öppen för när man endast ser läroböcker.


/magister lollo

Av magisterlollo - 27 mars 2015 15:48

Den här veckan har jag suttit tillbakalutad i klassrummet och blivit berörd. En efter en har mina nior klivit upp framför klassen och redovisat sin utvecklingsinje. Det har varit allt från PowerPoints och Prezis till stödordskort och bilder. Mitt enda krav var att eleverna vid redovisningen skulle använda sig av av stödord/stödbilder, i övrigt fick de själva välja hur presentationen skulle se ut. Många kreativa bildpresentationer blev det där eleverna låtit bilder och kartor tala istället för ord och bergrepp. Några elever har ännu inte redovisat, de kommer att redovisa till veckan. Trevligt att det inte är helt slut ännu, jag vill njuta mer! :-) Att stå inför klassen är något vi tränar mycket på och för varje gång vi tränar desto bättre går det. Jag har följt mina nior sedan sjuan och jag påminner dem ofta om vilken utvecklingsresa de har gjort. En utvecklingsresa tar aldrig slut, det är det som är så fantastiskt med livet. Vi slutar aldrig att utvecklas.


Så, vad innebär då uppgiften "Utvecklingslinje 1914-2067"?

Jo, uppgiften är individuell och går ut på att varje elev funderar ut ett tema som han/hon sedan följer genom historien, från 1914 och fram till 2067. Syftet är alltså att fundera på hur det tema man valt påverkat och påverkats av historien, samt vad som kommer att hända med temat i framtiden. Alltså: Hur har temat utvecklats genom historien? Har det kanske gått både fram och tillbaka i utvecklingen? (Förmodligen) Hur ser framtidsprognosen ut för temat?


Här kommer några exempel på teman som eleverna valde:

- Kvinnans roll

- Sverige

- Arbete

- Religion

- Industrier

- HBTQ

- Sexualitet

- Vapen

- Handel

- Fonder/aktier

- Människan

- Ryssland/Sovjetunionen

- Demokrati

- Europas karta

- Ideologier

- Storbritannien

- USA

- Tyskland

- Fordon

- Kläder


Det bästa med denna uppgift är helt klart att eleverna själva väljer ett tema. Därmed får de fördjupa sig i ett område som intresserar dem även om de såklart alltid måste anknyta till de historiska epokerna och händelserna vi läst om.


Kul grej, jag kör detta nästa år också. Uppgiften är relativt bred och det finns en tanke med det. Jag vill att eleverna ska vara kreativa och skapa. Jag finns med i klassrummet och kan vara ett bollplank, även om jag oftast inte behöver. De bollar i första hand med varandra. Otroligt häftigt att se elevernas kreativitet och egna lösningar. De tror på sitt tema och övertygar mig om att deras väg att gå är den rätta. Det viktiga är att eleverna får prova sina idéer. Att de sedan inte fungerar hela vägen gör ingenting. Det är också en lärdom.


Sist men inte minst så glädjer det mig att många elever tar stöd och hjälp av ämnesmatriserna på Schoolsoft (SPW) när de arbetar, detta för att veta vart de ska lägga sitt fokus. Tro då inte att det endast är matrisen för historia som används. Nej nej! Även matriserna för geografi, religionskunskap och samhällskunskap används till viss del :-) Stolt lärare och SPW-förespråkare!


Så här såg det ut när jag kom in i klassrummet i måndags.

(OBS:Till viss del kräv sinne för humor när du tittar på bilden)

 

/magister lollo

Av magisterlollo - 16 mars 2015 08:34

Veckans historia med åk 9, det kalla kriget. Helt klart ett av mina favoritområden. En vecka har jag på mig, skulle behöva fem :-) Jag läste mycket om just kalla kriget när jag själv gick i nian och därmed skaffade jag mig tidigt kunskap som sedan suttit kvar och som jag byggt vidare på. Då, på den gamla goda tiden, hade vi en hel kurs om efterkrigstiden i åk 9. Nu ska hela 1900-talet in i åk 9 vilket innebär att fokus ligger på att eleven i första hand ska få en helhetsuppfattning. Undervisningens syfte är att eleven ska se orsaker och konsekvenser till de viktigaste händelserna under 1900-talet. 

 

Bilden är plockad från SO-rummet. (San Jose)


Mina elever jobbar just nu med en utvecklingslinje. De har valt ett tema som de följer genom hela 1900-talet och fram till år 2067. Det ska bli mycket intressant att höra elevernas reflektioner kring vad som händer efter 2015 och fram till 2067. Desto större förståelse man har för 1900-talets historia, desto bättre bör den analysen bli! 


/magister lollo

Av magisterlollo - 13 mars 2015 16:30

Anna-Lena (https://sprakhagen.wordpress.com) har helt klart tagit partyprovet till nya höjder. Inspirationen fick jag av min gamla SO-lärare och att det dök upp i min undervisning i februari var helt och hållet elevernas förtjänst. De ville ha ett färgglatt prov och där någonstans väcktes partyprovet till liv i mitt huvud. Nu har Anna-Lena tagit partyprovet till nya dimensioner. Inget snack om saken vännen, detta är toppbetyg. Bra jobbat bästa kollega! PS: Hur lång tid tog städningen? :-)

//Partymagistern 

Av magisterlollo - 12 mars 2015 16:32

Tillbringade dagen på Noliamässan i syfte att fiska efter lärare till Sundsvalls kommun. Vår monter blev populär! Jag menar, vem vill inte fiska i en fiskdamm? Men för att få fiska i fiskdammen krävdes att man tog sig ann vårt svettiga läxförhör i geografi... 


Jag stod i montern och representerade läraryrket tillsammans med Johan från Bredsands skola. Vi blev ett riktigt dreamteam. Det är så roligt när man träffar nya kollegor och direkt känner "vi har mer att utbyta framöver, detta var första gången, men absolut inte sista."


 

Det absolut bästa med Noliamässan är UF-företagens mässa. När jag klev in i deras del av mässhallen möttes jag av entusiastiska gymnasielever med glöd i blicken. Alla ville sälja sin affärsidé till mig. Kreativitet och entreprenörskap, glädje och framtidstro. Jag blev stolt och rörd. Självklart gynnade jag två av företagen.

 

/magister lollo

Av magisterlollo - 14 februari 2015 20:53

Missade du min föreläsning om formativ bedömning på MittLärande2014 så kommer den att ställas ut på MittLärande2015 under barn-och utbildnings "Bästa skola 2021" i Galaxen. Jag kommer att vara på plats vid montern delar av dagarna, främst kring lunch 10-14 då vi tänker oss att många vimlar runt. Är jag inte på plats går det toppen att skicka frågor via min blogg!

Jag hoppas att vi ses på tisdag och onsdag!

/magister lollo

Av magisterlollo - 26 januari 2015 16:17

Nu är det världskrig i åk 9. Jag ägnade första veckorna av historiekursen åt att ge eleverna en inblick och översikt i hela 1900-talet, nu är det dags att djupdyka i respektive tidsålder.


Prezi

Jag har gjort min första Prezi i undervisningssyfte! Det är åttornas förtjänst, de bjöd på fina presentationer i höstas under geografikursen. Jag kände att nu är det dags för mig. Helt OK tycker jag att den blev, i alla fall för att vara min första. Med Prezin vill jag ge en bild av vilka kunskaper som krävs för en grundläggande förståelse av 1:a VK. Första gången eleverna ser presentationen blir det mest en översikt, vilket också är mitt syfte. När veckan sedan är slut är mitt mål att eleverna kan berätta om 1:a VK med stöd av Prezin. Jag tänker köra den igen och låta dem, två och två, berätta om en bubbla i taget för varandra. Alla samtidigt, ett enda surr, men det blir en bra repetition. Eleverna ska kunna lämna lektionen och v.5 bakom sig och känna "detta kan jag!".

 

Svenssonlek

Har du lekt den så vet du. Enda skillnaden är att sagan handlar om 1:a VK. Två rader med stolar, ryggstöden inåt. Eleverna får en lapp var. Om du blir Storbritannien så ska du upp och springa när du hör ordet Storbritannien i berättelsen. Du springer ett varv runt alla stolar och sedan tillbaka till din plats. Utmaningen är att den som sitter med ryggen mot dig också har Storbritannien och denne får inte komma ikapp dig. En annan utmaning kan vara att flera måste upp och springa samtidigt, t.ex när jag nämner "Ententen". En tredje utmaning är att du inte kan ha hala skor ;-) Jag förväntar mig inte någon större inlärning under denna lek. Det leken eventuellt kan bidra med är att man får höra ord och begrepp kopplade till 1:a VK om och om igen. Det blir en enda röra men den röran reder vi ut efteråt när eleverna får organisera 1:a VK med hjälp av lapparna.


Kartövning

För mig känns den traditionell men funktionell. Jag gjorde många sådana när jag själv var elev, därav känslan av tradition. Vi hade oftast läxförhör på dem och de kunde även dyka upp på proven. Jag har digitaliserat och utvecklat en karta som jag själv gjorde som elev. Lite kul att den fortfarande fungerar, 14 år senare. :-)


  /magister lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se