magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 27 december 2015 19:11

2015 var året då jag lärde känna en ny fantastisk människa vid namn Selma. Det var året då jag utmanade mig själv lite extra och klev utanför min komfortzon (tänker främst på div. speakeruppdrag!). Det var året då jag tog min träning till nya höjder, jag säger så eftersom min träning för första gången verkligen gav resultat (tänker på Lidingöloppet och O-ringen). Det var året då jag förmodligen fikade lika mycket som jag alltid gjort. Och sist men inte minst var det året då jag skakade om hela min omgivning med nyheten om nytt jobb.


En sak måste man räkna med när man känner mig. Jag lever i nuet, jag njuter av den tid jag befinner mig i just nu. Jag är en "här och nu" människa. Jag har inte alltid varit det, de som känt mig länge vet att jag levde ett annat liv tidigare innan kroppen sade ifrån. Jag saknar inte det livet, jag var stressad då och kunde inte njuta på samma sätt. Nu njuter jag och det kommer jag fortsätta att göra. Det innebär också att jag kan komma att fortsätta att överraska. En sak är i alla fall helt klar. Några framtidsplaner har jag inte, just nu är jag bara helt nöjd. 


Mitt 2015 i bilder:

Året inleddes med att kliva utanför bekvämlighetszonen. Jag och Alice var tillsammans speakers för Södra berget runt. Jätteroligt och nervöst på samma gång, helt klart en boost för självförtroendet!

På sportlovet åkte vi på träningsläger till Spanien (Alicante). Trevliga träningar och gött sällskap, som alltid med Sundsvalls Orienteringsklubb.

   

Fika är alltid ett viktigt inslag i mitt liv. Denna bild togs i samband med påsklägret då hela klubben åkte till Taxinge Slottscafé efter avslutad tävling. Viktigt att nämnas är att jag var på detta fantastiska café ytterligare en gång under 2015, då i samband med O-ringen. Orientering framkallar alltså cafébesök, bara så ni vet! =)

Skolavslutning! Jag släppte 9A och 9B som jag undervisat sedan åk 7. Mycket tårar och fin poesi! <3

  Sommarlovet inleddes med en tripp till Sälenfjällen och orientering i dagarna tre med Johan och Ida! Fint boende, god mat och härliga träningar och tävlingar (samt gott sällskap, såklart!)

    

Sommarlovet fortsatte med mitt bästa O-ringen ever. Jag presterade mitt absolut bästa utifrån mina förutsättningar och noterade de bästa placeringarna ever i D21Motion. 

 

 

Så kom då höstterminen. En hösttermin som på många olika sätt gett nya perspektiv på livet och vad som är viktigt på riktigt. Utbildningsresa till Förintelsens platser i Polen tillsammans med elever och lärare från olika skolor i Sundsvall. En stark utbildning som satte djupa spår i mig.

Lidingöloppet 30 km för andra året i rad! Nöjd tjej efter målgång. En verklig löparutmaning!

 

Under året har jag även lärt känna en fantastiskt människa vid namn Selma. Hon är underbar på många olika sätt och när hon lärde sig att säga "Lollo" då smälte jag. Jag ser fram emot att följa Selma genom livet och hoppas att hon vill springa långpass med mig framöver! <3

September månad. Många i min omgivning tappar hakan när jag sprider nyheten om egen uppsägning och ny arbetsplats. "Du som trivs så bra, varför ska du byta?" (Jag gillar att överraska och få min omgivning att tappa hakan. Nädå, det är inte därför jag byter skola, jag känner helt enkelt att det är dags för något nytt. Det är kul med förändring, jag behöver det.) 

  

Den 22 december sa jag hej då till Höglundaskolan för andra gången i livet (!) Mycket tårar, mycket vemod, men samtidigt en känsla av styrka, energi och framtidstro. Jag ska vidare! 

 

//magisterlollo

Av magisterlollo - 1 november 2015 16:30

Höstmörkret börjar lägga sig och läraryrket känns mer spännande än någonsin. Många nya upplevelser och steg kommer det att bli på kort och lång sikt. Den största förändringen är väl att jag ska byta arbetsplats och vidga vyerna. Går från åk 7-9 på Höglundaskolan till åk 6-9 på Heliås Sidsjön. Går från Sundsvalls kommun till friskola. Jag tycker att Höglundaskolan är en toppenskola på många olika sätt, men det innebär inte att jag inte ska kunna prova annat. Det är roligt att ta nya steg, det inspirerar och stärker. Är det något jag brukar trycka mycket på i min undervisning så är det att "utmaningar och nya steg utvecklar" så då får jag stå upp för det själv också. Tycker även att mina nuvarande nior tog detta rätt bra när vi talade om det, de har hört mig tala om att "ta nya steg" och "våga" så många gånger att de nog bara väntade sig detta. =) Vi deppade lite, sen så sträckte vi på oss och talade om att förändring är nyttigt. De ska själva snart göra en förändring, dvs. sluta grundskolan! Men visst, jag har följt dem sedan åk 6, såklart det är tufft att släppa dem med en termin kvar. När bytet av skola sker vet vi ännu inte. Senast sker det till jul och tidigast... det beror på vem som tar över min nuvarande tjänst. 


Ett annat roligt steg är att jag om två veckor tar emot min första lärarstudent. Lärorikt och inspirerande! Hon kommer att jobba med alla mina nior och hålla i arbetsområdet Förintelsen och 2:a VK samt efterkrigstiden (med fokus på Kalla kriget). Jag har längtat länge efter att få vara handledare. Det berikar min egen undervisning också och jag får skärpa till mig lite extra =)


Nyheterna fortsätter. Jag ska få åka på riksdagens lärarkurs i tre dagar. Det känns verkligen som ett privilegium. Jag som ofta har otur i lotteri lyckades för en gångs skull ha tur i detta urval och lotteri. Jag har längtat efter att få åka på denna kurs ända sedan jag blev färdig lärare. Varje år söker man och varje år får man avslag... men nu plötsligt händer det. Just nu, denna höst av alla höstar! Blir perfekt att få denna fortbildning nu inför våren. Åk 8 på Heliås läser samhällsresurser och beslutsfattande under våren. Hoppas på att få lite nya didaktiska ingångar. Riksdagens hemsida har också mycket matnyttigt och jag gillar allt gratismaterial man kan beställa där. 

Men nu är det först och främst fokus på morgondagens partyhattstillverkning och tisdagens partyprov!   

/magister lollo 

Av magisterlollo - 27 oktober 2015 20:05

Så kan det låta när det är partyprov. Visst blir man sugen! Ibland är det party. Dock bara en gång per klass och när det sker det vet man aldrig. Det är ju en del av grejen liksom. Partyprovets historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Inspirationen fick jag av en av mina gamla lärare och som jag förstod på denne lärare så var det en ganska spontan idé för att skoja till det lite/lätta upp stämningen vid provet. Första gången jag körde partyprov så var det också väldigt spontant och ett svar på elevernas önskan om något "festligt och färgglatt". Där någonstans dök partyprovet upp i mitt huvud och det blev en succé bland eleverna, trots att det mer eller mindre var en tröskelpedagogisk idé (å andra sidan vet vi ju att det oftast är det spontana som blir det bästa!) Därefter har min kära kollega Anna-Lena tagit detta prov till nya höjder på hennes kära skola Nivrenaskolan och det är henns bild vi nu ser på mitt försättsblad. Här har vi alltså ett gott exempel på kollegialt lärande. ;-) Vill ni kika mer på hennes undervisning så är det sprakhagen.wordpress.com som gäller.


Numera är partyprovet ganska genomtänkt, jag vill bygga upp en förväntan hos eleverna. Jag vill att eleverna är med i tänket och bygger vidare på idén. Senast jag hade partyprov med en grupp så kom några elever festklädda och med stora take-away-kaffemuggar. De gled in i klassrummet med positiv attityd och med orden "Jääää, nu är det SO-party!". Därmed har jag utvecklat instruktionen till partyprovet och hoppas på sikt att få fler partyklädda elever! Frågan nu är hur jag själv ska klä upp mig dagen till ära!


/magister lollo

  

Av magisterlollo - 20 oktober 2015 18:47

 

Jag ska inte ta åt mig äran. Egentligen lanserades detta redan vt 2015 av dåvarande klass 9B... men någon hashtag blev det aldrig. 


När du sitter där hemma i soffan och läser historia - ta en selfie 

När du hänger i korridoren och förbereder dig inför dagens geografiredovisning - ta en selfie

När du fikar på ett trevligt konditori och diskuterar politik - ta en selfie


(Eller, är detta en groupie? Har jag gjort fel?)


Viktigt 1, bilden måste på något sätt kunna kopplas till något av SO-ämnena!

Viktigt 2, det ska framgå att det är roligt med SO!


Kom ihåg, du sha hashtaga #soselfiesundsvall


Att jag har en djupare tanke med detta kommer att visa sig med tiden. Detta var en tröskelpedagogisk idé som dök upp i mitt huvud idag och direkt efter lanserandet utvecklades till att bli något mer än "bara" ovanstående. Jag ska använda det i min undervisning som en del av den formativa bedömningen. Kanske skapas det fler hashtagar med tiden också eftersom allt inte handlar om selfies, eller?


/magister lollo

Av magisterlollo - 17 september 2015 20:23

Jag börjar märka hur Polenresan berikar min undervisning. Till en början kände jag mig mest förvirrad, så mycket intryck, känslor och fakta på en gång. Nu börjar jag hitta ett mönster i vad jag vill förmedla och det handlar om känslor, berättelser, människoöden. Jag är inte den som har superlätt för att minnas fakta, jag behöver ett sammanhang. I många fall är det också vad eleverna behöver. Berättelser och öden ger sammanhang. Dystra sådana, men de fastnar. De får oss att minnas. Inte glömma.


Vill kort berätta om en lektion idag med åk 9. Eleverna satt fängslade framför Livia Fränkels berättelser. Kortfilm efter kortfilm visade jag. Jag hade inte tänkt visa så många, men stämningen och känslan i klassrummet tillät det. Ja, det låg något i luften som bara sade oss alla "vi måste veta mer även om vi egentligen inte vill". Efter varje film knäpptyst i klassrummet.


Jag kunde, kopplat till det Livia berättade, berätta om de människoöden vi fick berättade för oss under resan. Människan bakom, det griper tag. Tidigare, innan resan, kunde jag inte förmedla känsla på samma sätt, jag kunde heller inte förmedla alla dessa berättelser och detaljer som gör det hela ännu mer känslosamt. Berättelser jag inte kan skriva om så här på en blogg, berättelser som bara kan berättas i rätt situation, så som situationen idag i klassrummet.


Jag fick avsluta lektionen med att visa utvalda delar ur den blogg som eleverna skrev under vår resa. Den finns på sundsvall.se, sök på Förintelsen.


/magister lollo

Av magisterlollo - 15 september 2015 19:45

Det roligaste jag vet är att ta emot en ny klass. Att få möjlighet och lägga grund och forma. Just nu jobbar jag hårt med att förmedla mitt tänk kring formativ bedömning. Jag inledde terminen med att rita en berg-och dalbana på tavlan. En berg-och dalbana som började en bit ner och slutade på topp. Jag ville skapa en diskussion kring vad utveckling är. Vad vi behöver göra för att utvecklas. Att alla människor har toppar och dalar. När vi behöver feedback som mest. Att vi alla börjar med olika förutsättningar, att utveckling handlar om lutningen på utvecklingskurvan, inte om vilket betyg man i slutändan får. Ja, ni hajar. Det blev en mycket bra diskussion. En diskussion och bild som jag återkommer till och återkopplar till. Så sent som idag var vi tillbaka där. Då handlade det om lite eftersnack kring provet vi hade igår.


Kopplat till berg-och dalbanan frågade jag också eleverna var i banan de ville bli bedömda. De flesta var överens om att det kändes bäst i slutet, när man är på topp, dock var alla överens om "men inte bara då..." Just så. Inte bara då. Jag lovade eleverna att jag ser dem, jag följer dem ;-) Jag plockar med mig det de visar på lektionerna. Det har jag med mig i min lilla "plusbank". Plusbanken plockar jag fram när jag ska göra en summativ bedömning.


Jag vill att eleverna ska känna att jag bedömer en helhet. Nu har jag precis avslutat en bedömning av kartprov. Dessa kartprov blev finalen, den summativa bedömningen, på ett tre veckors arbete med namngeografi. Vad är det då som väger tyngst? Tre veckors arbete eller ett provtillfälle? Inget väger tyngst. Båda är viktiga för helheten. När jag bedömer provet tar jag såklart också med den kunskap som eleven hittills visat. Kunskapen som finns i min "plusbank".


Ikväll har jag alltså bedömt prov och fikat blåbärsbakelse. Ett leende smittar! Eller, ska man säga att en glad gubbe smittar! Oavsett, geografiprov är kul!

 

 


//magister lollo

Av magisterlollo - 19 augusti 2015 19:43

Vilken blir just din utmaning detta läsår? Vad vill du utveckla? Jag är övertygad om att alla människor behöver utmaningar för att utvecklas. Fundera ut en utmaning som är rimlig för just dig, något som du känner att det här skulle jag vilja bli bättre på. För det är just det, för att bli bättre så måste man också anta de där utmaningarna. Var ärlig mot dig själv. Vad kan du kräva av dig själv utifrån de förutsättningar du har just nu?


Jag har min utmaning redo. Har du?

(Berätta gärna genom att kommentera. Jag publicerar inte kommentaren!)


//magister lollo

Av magisterlollo - 1 juni 2015 22:20


 

Kreativiteten flödar när åk 9 utvärderar. Givetvis har jag fått elevens godkännande att publicera och dela med mig av ovanstående utvärdering. Aldrig tidigare har jag fått en utvärdering som rimmar. Alltid kul när eleverna tänker outside the box. Tips till er som vill ha mer färggranna utvärderingar är att plocka fram stort utbud av färgpennor och papper, då blir det mer än bara text. För visst är det så att en bild säger mer än tusen ord? ;-)


//magister lollo

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se