magister lollo

Senaste inläggen

Av magisterlollo - 8 november 2012 20:25

Idag berättade jag för mina elever att jag redan märker att det blir gott resultat av de elevaktiva genomgångarna. Det jag märker är följande:


- Eleverna tänker kring sina kunskaper på ett helt nytt sätt (analystänk)

- Eleverna förstår att de kan jobba på olika sätt för att lära sig fakta. De vågar hitta egna vägar. Vilket också är mitt mål. Man ska hitta den inläsningsmetod som känns bäst. Alla behöver inte göra lika.

- De ser helheten, de stora bitarna. De lägger fokus på rätt sorts kunskap.

- De minns det vi gått igenom förra veckan på ett helt annat sätt.


Jag har även förklarat för eleverna att jag har ett mål med mina elevaktiva genomgångar, att på sikt kanske kunna avveckla/minska de summativa mätningarna. Jag är inte där ännu, men ju mer jag jobbar på detta sätt, desto bättre blir jag som lärare och såsmåningom har jag nog tillräckligt med erfarenhet för att läsa av elevernas kunskaper på ett sådant här sätt. Det viktiga i denna process är också att eleverna är pålästa och aktiva, annars kommer jag inte heller att lyckas. Det är ett ömsesidigt beroende.


Det blir spännande att se vad detta experiment för med sig.

/magistern

Av magisterlollo - 1 november 2012 22:07

Ska det bli ett IDOL 2012 - historisk analys!? Ja, såklart det ska bli! Nytt för i år är att det blir en elevjury som ger formativ återkoppling. Jag tänker mig fyra stycken som sitter i juryn och så får alla turas om att sitta där. Juryn har en ämnesmatris som de fyller i och ger kort formativ återkoppling direkt efter framförandet. Givetvis ska vi även ha studiopublik. Två och två får eleverna göra ett framförande på ca 10-15 min där huvudfokus ligger på att använda analysverktygen i historia.


Höstens solklara höjdpunkt!


Inför detta ska vi nu träna oss extra mycket, från och med nästa vecka kommer alla elevaktiva genomgångar att följas av kompisbedömningar med formativt fokus.


     


Och härmed tar jag ledigt i tre dagar.

Ses på måndag!


/magister lollo

Av magisterlollo - 29 oktober 2012 18:29

Det är när man har tid [som idag] att tänka igenom och konstruera genomgångar. Oftast blir genomgångar ganska spontana och oplanerade, man vet vad man ska prata om och har en ungefärlig plan. Men man har inte lagt så många minuter på att tänka igenom dem. MEN några gånger per termin så hinner man tänka igenom sina genomgångar, fundera kring hur man ska lägga upp dem på bästa sätt och kanske till och med konstruera en powerpoint, vilket jag gör just nu. Nu är det världsreligionernas framväxt [historiska bakgrund] som jag tänker till kring. Funderar på hur jag på bästa sätt ska förklara detta för mina sjuor utan att gå in på för mycket detaljer men ändå se till att få fram de viktigaste delarna. Superkul och jag lär hålla på hela kvällen.


Läraryrket när det är som bäst!

/Magistern

Av magisterlollo - 25 oktober 2012 20:36

Så här ser morgondagens elevaktiva genomgång ut för 7E och 7F:


Förberedelse 15 min:

Konstruera en kort pjäs (max 5 min) där ni visar på hur det var att leva som samlare-jägare-fiskare.  Följande skall framgå i er pjäs:

• Förklaring av orden: samlare, jägare, fiskare, arbetsfördelning, könsroller, samhälle.
• De tre viktiga framstegen människorna gjorde på denna tid.

Redovisning 40 min:

Varje grupp får 5 min.


Individuell skriftlig reflektion 5 min:

Vad har jag lärt mig, vad behöver jag utveckla.

Av magisterlollo - 21 oktober 2012 22:06

Jag ska göra ett experiment. Hade ett intressant samtal med en av mina kollegor som är lärare i ett praktiskt ämne. Jag tänkte, kan han - kan jag. Som teoretisk lärare kanske jag kan lära av de praktiska lärarna; hur gör de när de följer upp elevers kunskaper? Hur testar de av alla kunskapskrav? Kan jag lära mig av dem? Ja, det kan jag. Och jag har ett experiment att genomföra fram till jul, vi får se hur det går. Jag ska lägga ett ökat fokus på formativ bedömning i historiakurserna i sjuan och se i vilken riktning det bär. Hur pass mycket kommer jag att kunna se av mina elever varje vecka? Kan jag se så pass mycket att jag kan bocka av krav? Kan jag se förmågor? Kan jag få stöd för bedömning? Kan jag se vad 30 elever kan på en timme? Om inte, kan jag jobba fram metoder för att kunna se vad 30 elever kan på en timme? Finns det gränser eller är det bara jag själv som sätter gränserna? Vet icke.


God natt!

Av magisterlollo - 19 oktober 2012 00:11

Har ägnat hela eftermiddagen och kvällen åt provrättning och matrisifyllning. Jag vet inte hur mycket man "rättar" egentligen nuförtiden, jag läser elevens prov som ju mer liknar en uppsats och tar ställning till analysnivån, så jag kanske snarare gör en analys av elevens prov - en provanalys! Jag har haft riktigt trevligt. God mat, gott fika och spännande läsning! Mycket duktiga elever... imorgon kommer det meeera! Har även säkrat mina 46 timmar denna vecka ;-) När alla elever har gjort geografiprovet ska jag lägga upp högre nivå delen här på bloggen, är personligen väldigt nöjd med det provet (innehållande två stora frågor) eftersom det gick lätt att göra en bedömning just mot de högre betygsnivåerna.  


God natt!

Av magisterlollo - 17 oktober 2012 22:38

Så här kan det se ut när man är ute på examinerande fältstudie. Jag bara kände hur jag ville fotografera och gick då längst upp i ravinen för att få en så pass opersonlig bild att jag kunde få lägga upp den här.


 

Visst är det en superhärlig känsla att se de flitiga myrorna jobba där nere i ravinen. Jag fick mig många goda rapporter och kunde efter denna fältstudie fylla i ytterligare ett av kunskapskraven i geografi - det om fältstudier. Att gå ut med 30 elever må vara mastigt men jag fick grunda min bedömning på mycket skriftligt som de gjorde, de skrev rapporter och om vad de såg som kunde kopplas till endogena och exogena krafter. Drömmen vore såklart att ha mindre grupper och jobba mer muntligt, men det är ej möjligt schematekniskt.


/magistern

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2016
>>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se