magister lollo

Direktlänk till inlägg 20 mars 2016

Energiska partidebatter!

Av magisterlollo - 20 mars 2016 16:29

Under två veckors tid har sju nya partier vuxit fram och tagit form. Det är mina sexor som under ett antal lektioner haft fullt fokus och engagemang. Engagemanget har även märkts i andra sammanhang utanför klassrummet. Jätteroligt! I fredags startade debatterna och det blev precis så hett som jag förutsett. Imorgon fortsätter vi! Det är otroligt roligt och inspirerande att vara debattledare och fördela ordet mellan heta och energiska partiledare och språkrör. Eleverna debatterar i tvärgrupper, detta för att alla ska få komma till tals och visa sina kunskaper.  


Nedan hittar du instruktionen eleverna har arbetat efter. Jag brukar inte köra ideologierna i åk 6 (snarare åk 8) men eftersom vi redan hade kommit in på dem i andra sammanhang (när vi arbetade med det ekonomiska kretsloppet och Sveriges politiska system) så valde jag att lyfta in dem. Samtliga grupper har lyckats fint även med den utmaningen. Det ni! =)

  

Arbetsgång ”Vårt eget parti”. Du och dina kompisar i gruppen ska nu bilda ett eget parti. Följ instruktionerna:

 

Ideologi: Läs igenom faktabladet om ideologierna Socialism och Liberalism. De flesta av våra politiska partier är kopplade till dessa ideologier på något sätt (mer eller mindre). Många partier blandar olika ideologier och det är väldigt olika hur pass hårt man följer dem. Bestäm vilken av dessa två ideologier ert parti främst skall stödja. Se till att lära er ordentligt om den ideologin så att ni vet hur ni ska försvara ert parti på bästa sätt. Givetvis får ni ha flera ideologier som ni stödjer.


Ni ska nu fundera över hur ni, i ert parti, tänker lösa följande aktuella samhällsfrågor: 

Utmaningen: Försök att koppla era åsikter och ställningstaganden till er ideologi.

    • Vilken roll ska stat, kommun och landsting ha i Sverige? Ska de ha stor makt (och vi får en stor offentlig sektor som drar in skatt - socialism) eller ska de ha mindre makt (och vi får en mindre offentlig sektor - liberalism)
    • Vad är utveckling för er? Hur utvecklas ett samhälle på bästa sätt? (Genom socialism, liberalism eller annat?)
    • Hur ska Sverige göra för att fler människor ska ha ett arbete att gå till? Många människor har inget jobb och behöver komma i arbete. Vad kommer ert parti att göra för att fler människor ska få arbete?
    • Miljö är alltid en het fråga. Många forskare anser att människan håller på att förstöra jorden. Vad kommer ert parti att göra för att minska utsläppen och därmed minska växthuseffekten
    • Hjärtefråga En fråga som ert parti brinner lite extra för och tycker är extra viktig. En fråga som kännetecknar ert parti.        

                          

Fundera över ett namn och en logga till ert parti. Gör en plansch med namn och logga. Lägg max 30 min på detta. 


Förbered er/dig inför debatten. Träna på att försvara era åsikter. Räkna med att era motståndare kommer att ifrågasätta er och hur ni tänker.


Genomförande av debatten: Debatterna sker i tvärgrupper. Det innebär att du är ensam från ditt parti och ska försvara partiets åsikter. Lollo är debattledare och fördelar ordet. Vi kommer alltså att lyssna på många debatter eftersom alla i klassen ska få redovisa. 


//magister lollo

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av magisterlollo - 25 oktober 2016 18:24


Ni som känner mig vet att jag gillar att experimentera och prova nya vägar i min undervisning. Det här med att hitta effektiva och bra examinationsuppgifter, som på relativt kort tid visar hur eleverna använder sina kunskaper kopplat till förmågorna,...

Av magisterlollo - 9 augusti 2016 18:20


Det ligger i luften. Augusti är här. Denna månad är helt klart en av alla tjusningar med läraryrket. Visserligen har jag inte börjat jobba ännu (tja... en liten tjuvstart har jag kanske gjort...) men känslan finns där, den ligger i luften och jag gil...

Av magisterlollo - 17 maj 2016 20:25

Mer utelektioner, det är mitt motto. Det var geografikursen via Högskolan i Dalarna som gjorde mig till den naturgeografiska nörd jag nu är, and I love it. Är det inte fantastiskt att vi har kunskapskrav som upprätthåller vårt nörderi (tänker speciel...

Av magisterlollo - 28 april 2016 17:48


Den frågan ställde jag aldrig själv som elev. Prov var alltid samma. Det var skriftligt och det var att samla poäng. Det var att läsa trettio sidor i en bok och hoppas på att läraren inte valde att fråga om bildtexten. ;-)    Några år senare: "...

Av magisterlollo - 16 mars 2016 22:44

Hittade en intressant SO-blogg med ett intressant inlägg om hur man kan förankra kunskapskrav och centralt innehåll hos eleverna på ett roligt och ändamålsenligt sätt. Läs och låt er inspireras. Jag ska prova givetvis! (till hösten)   http://lisa...

Presentation


Välkommen på SO-lektion hos magister lollo. Legitimerad lärare i samtliga SO-ämnen åk 3-9. Jag arbetar på Heliås Lärcentrum AB med åk 6-9.

Hälsa på i mitt klassrum och du blir utmanad! Det är utmaningar som utvecklar individen.

Jag i media

Twitter & Insta

Min C-uppsats

Bloggar

Fråga mig

5 besvarade frågor

Senaste inläggen

Tidigare år

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2016 >>>

Sök i bloggen

Kategorier

Arkiv

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se